Tvrdost pitné vody
Potřebujete-li rychle zjistit, jak tvrdá voda je ve vaší obci, klikněte ZDE.
Tvrdostí vody se rozumí suma koncentrace vápníku a hořčíku ve vodě.
Pro hodnocení vody z technického hlediska se používá následující stupnice tvrdosti:
- Velmi měkká
- Měkká
- Středně tvrdá
- Tvrdá
- Velmi tvrdá
Jednotkou tvrdosti vody v soustavě SI je mmol/l. Zastarale se tvrdost vody vyjadřuje ještě někdy ve stupních německých , anglických, francouzských nebo amerických.
Pro přepočty platí následující vztahy:
1 mmol/l = 5,6°něm (°DH, °dH) = 7,02 °angl = 10 °fran = 100 °amer.
Meze tvrdosti vody:
VODA | MMOL/L | °DH (německá stupnice) | °F (francouzská stupnice) |
Velmi měkká | <0,7 | <3,9 | <7 |
Měkká | 0,7 - 1,25 | 3,9 - 7 | 7 - 12,5 |
Středně tvrdá | 1,26 - 2,5 | 7,01 - 14 | 12,6 - 25 |
Tvrdá | 2,51 - 3,75 | 14,1 - 21 | 25,1 - 37,5 |
Velmi tvrdá | >3,75 | >21 | >37,5 |
Tvrdost vody ze zdrojů ve správě VaK Přerov,a.s.,
ze kterých se dodává voda do vodovodů
ZDROJ |
CHARAKTER VODY | TVRDOST mmol/l | TVRDOST °dH |
ÚV Troubky | středně tvrdá | 2,24 | 12,5 |
ÚV Lhotka | středně tvrdá | 2,33 | 13,1 |
ČS Ústí | středně tvrdá | 2,17 | 12,2 |
Peklo | měkká | 1,06 | 5,9 |
Ostravský oblastní vodovod | měkká | 1,02 | 5,7 |
Porubská brána (Milotice n/B) | tvrdá | 2,92 | 16,4 |
Vodojem Čekyně | středně tvrdá | 2,01 | 11,3 |
aktualizováno k lednu 2024
Tvrdost a senzorické vlastnosti vody
- Vyšší tvrdost může zhoršovat senzorické vlastnosti vody (např. tvorba povlaku na hladině čaje - lze odstranit přidáním několika kapek citrónové šťávy nebo přidáním špetky kyseliny citronové do 1 litru vody).
- Podle některých údajů se s tvrdostí vody zvyšuje doba vaření zeleniny a masa.
- Velmi tvrdá voda má pro některé lidi nepříjemnou chuť. Záleží však i na přítomnosti dalších iontů.
- Pro většinu lidí je chuťově nepřijatelná i velmi měkká voda (mýdlová chuť).
Technické problémy způsobené tvrdostí vody
- Tvrdá voda snižuje životnost potrubí tvorbou inkrustací.
- Tvrdá voda rovněž snižuje rozpustnost mýdla a pracích prášků a zvyšuje jejich spotřebu.
- U vod obsahujících hydrogenuhličitany dochází varem k odstranění oxidu uhličitého a k
přeměně rozpustných hydrogenuhličitanů na nerozpustný uhličitan (vápenatý), který se
vyloučí ve formě kotelního kamene na stěnách varných nádob a bojlerů. - Při vysokých teplotách se kotelní kámen tvoří rychleji, proto je vhodné omezit ohřev teplé vody na 60 stupňů Celsia.
(Např. pitná voda z ÚV Troubky podle Odborného posudku problematiky vodního kamene, který byl vypracován Institutem environmentálního inženýrství Hornicko-geologické fakulty VŠB-TU Ostrava, nemá tendenci k tvorbě inkrustací až do zahřátí na 70 stupňů Celsia.) - U domácích spotřebičů je nutno řídit se návodem výrobce spotřebiče. Podle pokynů výrobce je většinou možno použít přípravky na omezení tvorby vodního kamene.
- Velmi měkká voda bývá agresivní a způsobuje korozi potrubí.
Tvrdost a zdravotní hledisko
Z hlediska použití vody pro pitné účely je žádoucí určitý obsah vápníku a hořčíku, neboť se jedná o tzv. biogenní prvky, potřebné pro lidský organizmus. Vápník je důležitý pro správný vývoj zubů a kostí, ale i pro svaly, nervy a správnou srdeční činnost. Při jeho nedostatku hrozí osteoporóza nebo například i vysoký krevní tlak. Nedostatkem hořčíku v organizmu se zvyšuje riziko vysokého tlaku, srdečních arytmií, infarktu nebo dokonce cukrovky. Demineralizovaná voda není určena k požívání.
Vyhláška č. 252/2004 Sb., kterou se stanoví požadavky na pitnou a teplou vodu a četnost a rozsah kontroly pitné vody, uvádí jako doporučenou (ze zdravotního hlediska) hodnotu tvrdosti pitné vody (sumy vápníku a hořčíku) 2 - 3,5 mmol/l. Pokud se využívají přírodní zdroje s tvrdostí mimo tento interval, tvrdost se neupravuje. Zároveň však není dovoleno v procesu výroby pitné vody uměle snižovat koncentraci vápníku a hořčíku pod tzv. mezní hodnoty (pro vápník 30mg/l a pro hořčík 10mg/l).